Ofertovet

Какво е епилепсията?

Какво е епилепсията?

   Епилепсията е неврологично заболяване. Проявява се с епилептични пристъпи. Те са причинени от несинхронизирана електрическа и биохимична активност на клетките в мозъка.

  Епилепсията е най-често срещаният неврологичен проблем при котките и кучетата. Това заболяване причинява голямо изтощение и безпокойство на животните ви и е потенциално опасно за живота им, ако не се третира.

Как да разбера дали кучето/котката ми има епилепсия?

  Има различни видове пристъпи при животните.

  Най-често можете да видите генерализирани пристъпи или “grand mal”. Те представляват загуба на съзнание, неволни движения, неволно уриниране, саливация и дефекиране.

  “Частичен”, малък припадък или “petit mal” е друг вид пристъп. При него отговорни са различни  части от мозъка сравнение с генерализирания припадък. Този включва мускулни спазми, треперене, халюцинации и ненормални усещания.

  Вашият домашен любимец може да прояви всеки един от тези признаци. Но бъдете сигурни - колкото и страшно да ви изглежда, животното не изпитва болка по време на пристъпа и съвсем не усеща какво се случва около и с него. След пристъпа - животното може да е дезориентирано или объркано за различно дълъг период от време.

  Важно е след припадък да им дадете време да се успокоят, да си починат и да свикнат със средата си.

От какво се причинява?

Пристъпи и припадъци могат да се причинят от много заболявания и нарушения в организма.

Как се диагностицира?

  Няма просто един тест, който да може да покаже дали животинката ви има първична епилепсия. Диагноза се поставя, чрез изключване. С други думи - трябва да се проведат много изследвания и да се отхвърлят всички други възможни причини за пристъпите. Трябва също така да се разграничават припадъците и пристъпите.

   Изследването обикновено се разделя на две части:

  За да се проведат тези изследвания най-вероятно ще трябва да се вземе кръв и урина за изследване от животното. В зависимост от това, което можете да си позволите финансово - най-пълна яснота за проблем в мозъка се добива, когато може да се направи ядрено магнитен резонанс и изследване на цереброспинална течност.

  В повечето случаи първична епилепсия започва да се развива в млади животни - от 1 до 6 години. В периодите между пристъпите тези животни са неврологично нормални - т.е. имат напълно нормално поведение. Уви, забелязването на частичен пристъп в началото, не винаги е лесно за стопаните. Често тези проблеми биват подминавани докато състоянието не се влоши.  

  Трудно могат да се определят гените, отговорни за епилепсията у животните. Все пак има породи кучета и семейни линии, които са в по-рискова група. Но епилепсията зависи не от един, а от много гени. Което значи, че е изключително трудно се да развъждат кучета, с цел да изключим това заболяване.

Източник:https://www.fitzpatrickreferrals.co.uk

13756

КоментариСподели !