Ofertovet

Как да предпазим от коронавируса домашните си любимци?

Как да предпазим от коронавируса домашните си любимци?


  Най-голямата заплаха на дневен ред днес: Коронавирусите. Те са едно голямо семейство от многобройни вируси. Те са разнообразни като действие и различно опасни. Паниката около тях в момента е масова и безполезна. В много аптеки няма маски, защото са изкупени, а в градския транспорт масово се возят хора с някакви ултра модерни маски в стил "злодей от детско филмче".

   Ето ви един парадокс. Никой не разбра, че тези маски са за прах и смог, но всички се заредиха с тях. В същото време всички знаят, че презервативите пазят от венерически болести, ама нещо не виждам да има изчерпани количества презервативи…
   А ветеринарните кабинети ги заливат с въпроси за новата зараза, която виждате ли - все още не е обявена на територията на България. Всеки пита: Опасни ли са за животното ми? А то как може да се зарази? А мен може ли да ме зарази?

   Едно по-едно. Щe ви кажем всичко важно.

 Като за начало на темата: Кои животни могат да се заразят с коронавируса?

 Както вече казахме и написахме - има различни видове коронавируси. Заешки, кучешки, котешки, по амфибиите и влечугите. Те са строго видово специфични. Те не могат да муритар един в друг и не могат да заразят животно от друг вид. Значи - ако при ветеринарния лекар са направили тест, който показва, че домашният ви любимец има коронавирусна диария - това няма НИЩО общо с човешките коронавируси. Изпълнете се със спокойствие и продължете с деня си. 

 Някои човешки коронавируси са зоонози, за тях също казахме. Те са опасни за всички. Ала тук идва тънката граница - до сега няма случаи на животни заболели от новия коронавирус, който се появи в Китай. Провеждат се проучвания, изследват се животни, карантинират се. При всички тези драконови мерки - до момента болни няма. Затова казваме, че този вирус "COVD-2019 е потенциално опасен". След време може да мутира, да заразява и тях. А може и да отслабне и нищо да не се случи. Времето ще покаже и бдителното следене на ситуацията.

  Темата не е изчерпана. Ехо-о, още ли четете? Следва по-важното: Опасен ли е за животните коронавирусът?
 Естествено, че има потенциала да е опасен. Това е съвсем ново заболяване. Ала тук идва едно важно "но". Но да не би да няма други опасни неща? Бесът също е опасен… то и чумата като става на въпрос. За антракс да не говорим - пълен ужас. Не виждам някой да се е втурнал да си пази котката от антракс, нищо, че в България има антраксни полета. Пък в Сърбия има бесни лисици. Защо не ги пазите - защото как аджеба вашата домашна котка ще докопа сръбска лисица и как вашето куче ще иде до антраксното поле? Ми няма как! Затова не се опасявайте. Коронавирусът е нов, не е по-опасен от това, което вече съществува. 
 Изводът е, че просто трябва да впрегнем разумните си мозъци, за да опазим животните си от това, от което има смисъл.
 Първо да ваксинираме срещу нещата, които се срещат по нашите ширини - като парвовирозата. А пък после да мислим за вируса, който може би е опасен, ама може и да не е. Така е разумно. 
 После - нека спазваме някаква хигиена при отглеждане на животните. В повечето случаи тя е достатъчна, за да ги предпази от много болести. Масово стопаните днес са достатъчно отговорни и се грижат перфектно за своите любимци. Щом ветеринарният лекар е казал - не го разхождайте, докато не му поставим всички ваксини - те слушат човека, той разбира. Следят дали киха и кашля, дали се храни. Държат на чистотата и къпят често, обезпаразитяват и ваксинират редовно. 

 Има ли ваксина срещу коронавируса? Разбира се, че няма. Този е твърде нов, няма болни животни, защо им е ваксина. А по принцип няма ваксина и за коронавирус. Има опити да се направи такава, но половината от ваксинираните котки така или иначе се разболели. Та спрели да произвеждат тази неефективна ваксина. Вместо това има редовни посещения при ветеринарен лекар за преглед, ако има проблем

   Последно ще ви споделим: Как да се предпазин от коронавируса?

   Все още няма от какво да се пазим, но хайде, нека да тичаме пред вятъра. Следващите инструкции за директно от Световната Здравна Организация. Има много болести от които трябва да се пазим,а коронавирусът не е първенец. Какво да правим?

  Това се отнася както за грипа, така и за туберкулозата, по същия начин и за прокрадващия се по тъч линията нов коронавирус.

  Ние не сме СЗО, но все пак нека ви дадем един съвет - независимо дали котката ви киха или има разстройство - не я целувайте. Независимо дали кучето ви е с диария на вода или кашля - не го целувайте. От коронавируси ви е страх, а от E. coli не? Хубаво - обичайте си го, галете го, гушкайте се, играйте, ама после хванете и си измийте ръцете. Най-сетне, сапунът не е толкова скъп. 

   Що се отнася до кучета, котки, порове и зайци и всяка друга душица, която искате да опазите. Има няколко прости правила. Нещата хем са подобни, хема малко разклични:

   Отново тези съвети се отнасят както за салмонелата, така и за кучешката кашлица, така и за коронавирусите. Понякога можете да направите всичко префектно, но кучето ви пак да подуши грешния ъгъл и да се разболее - не от човешкия коронавирус, такива неща няма в момента. Тогава всичките усилия да пазите чисто ще спасят някое друго животно от болест. Бъдете този добър и отговорен човек.

 

Източници: 
https://www.sciencedirect.com/
https://www.who.int/ - World Health Organisation
https://www.cdc.gov - Centers for Disease Control and Prevention

2094

КоментариСвързани статии

Сподели !