Ofertovet

Как да изрязваме ноктите на кучетата си?

Как да изрязваме ноктите на кучетата си?

Опитните кинолози, собственици на развъдници и различни животновъди знаят за всички тънкости свързани с обгрижването на кучетата. Но новаците, които за първи път в живота си са взели кученце често не успяват да се справят дори с базови грижи. Рязането на нокти е една от най-често срещаните теми из кучешките форуми. Процедурата си има своите тънкости и тайни. Не всички кучета смирено позволяват да им бъде изрязан порасналият нокът, а невниманието или небрежността могат да доведат до болезнени усещания.

На кои породи е необходимо да се режат ноктите?

Защо при някои кучета ноктите растат много бързо и се нуждаят редовно да бъдат подстригвани, докато при други това никога не се налага? Може би съществува някаква предразположеност на конкретните породи? Всъщност ноктите на всички кучета растат с еднаква скорост, но при ходене върху твърди повърхности ноктите се изтъркват. Т.е. колкото повече животното се намира навън, тича и се разхожда, толкова по-къси му стават ноктите. Това обяснява защо представителите на професионалните или ловджийски породи, които ежедневно прекарват по няколко часа навън на твърди покрития просто не се нуждаят от такива процедури.

Обикновено малките декоративни породи, които са принудени да прекарват по-голямата част от денонощието в домашни условия, най-често страдат от прекомерно пораснали нокти. Кучето започва да не може да стъпва изцяло на лапата си и от това страда опорно-двигателният му апарат, като се намалява количеството движение. Дългият нокът на петия палец или крайните палци често се късат по време на игри, което води до обилно кръвотечение.

От каква възраст трябва да започваме да режем ноктите?

За да може правилно да бъдат изрязани ноктите на кучето ви в домашни условия е необходимо да бъде приучено към тази процедура още от ранна възраст. Бебетата много по-лесно се приучават към всички видове манипулации свързани с груминг или хигиенични процедури, ако се провеждат регулярно и са съпроводени с поощрителни награди. Малките кученца имат по-тънки и меки нокти, по-ясно се вижда границата където са разположени кръвоносните съдове и поради това е много по-лесно да им бъдат изрязани ноктите.

Не е необходимо да да бъдат изрязвани всички нокти в рамките на една процедура. Ако кучето е притеснено, то следва да се направи пауза от един ден.

За да бъде научено на процедурата кученцето се слага да легне на едната страна или просто така, че лапата му да бъде лесно достъпна и да имате добра видимост. Първият път е необходимо на няколко пъти, когато му вземете лапичката, просто да я огледате, да подкъсите малко козината между палците, след което да го почерпите за доброто поведение. Подстригването трябва да започне едва след като любимеца ви се научи да е спокоен при прегледа на лапите.

Как да подстригваме ноктите?

За тези, които им е за пръв път е препоръчително отначало да се информират как и с какви инструменти се режат ноктите на животните. Това може да стане като посетят ветеринарна клиника или специализиран салон, където лекар или специалист бързо и умело ще извърши процедурата. Няма да е излишно ако се информирате относно разценките за този род услуги, защото много често цените варират драстично.

Пристъпвайки към подрязването следва да се знае, че вътре в нокътя минават кръвоносни съдове и нерви, чиято повреда води до рязка болка и кръвотечение. Веднъж изпитало неприятното усещане, животното ви винаги ще се бои от всякакъв вид манипулации свързани с лапите му и ще се опитва да бяга или да се отскубне. Затова е много важно да бъдете максимално внимателни при рязането. Точното място, където трябва да се прекрати изрязването може да бъде определено по тъмната точка в средата на разреза. Тя сигнализира, че съдовете са вече близо.

Опитните животновъди знаят, че процедурата минава по-лесно след като животното е добре измито, тъй като нокътя става малко по-мек и податлив.

При категоричен отказ от страна на животното да се подлага на рязане на нокти (страх от звука на нокторезачкта или негативен, болезнен опит от процедурата) може ноктите да се изпилват. За това може да се използва обикновена пила за премахване на мъртва кожа. Независимо от продължителността на процедурата, много собственици на кучета я предпочитат, като по-щадяща.

Възможни усложнения

Въпреки, че процедурата е достатъчно проста, тя все пак може да доведе до различни усложнения. Животното може да се държи неспокойно по време на обрязването, да хапе или да се отскубва, от което нокътя може да бъде повреден. Неправилното фиксиране на кучето и паническият страх могат да станат причина за физически и психически травми. За най-разпространени усложнения се считат:

Признак за прекомерно изпилване на ноктите е загуба на устойчивост на кучето върху хлъзгави повърхности, като ламинат или паркет. Кучето се хлъзга и пада, което води до охлузвания, удари и разтягане на връзките. Не е необходимо да се увличате прекалено в заглаждането на ноктите, но ако това се случи трябва колкото се може повече да разхождате любимеца си на асфалт. Твърдото му покритие бързо ще премахне нежеланият ефект от полирането.

Някои съвети

 

25201

КоментариСподели !