Ofertovet

Истината за далтонизма при Кучетата

Истината за далтонизма при Кучетата

До скоро кучетата бяха считани за пълни далтонисти, неспособни да различават каквито да било цветове, освен нюанси на сивото. Въпреки това, независимо от факта, че спектъра им е по-тесен от нашият, нашите космати приятели все пак могат да различават цветове.

Като цяло кучетата са способни да различават между жълто, синьо и виолетово и респективно не могат да разпознават червено, зелено и оранжево.

Цветовете им се подреждат някъде в спектъра им между жълто и синьо.

Наскорошно изследване на италиански научни изследователи от Катдрата по Ветеринарна Медицина на Университета Бари подложиха на изпитание въпросната червено-зелена слепота, позната още като deuteranopia.

Изследователите са използвали вариация на цветният тест Ишихара. При хората този тест се състои от цветни окръжности със скрити номера в тях. Ако човек не може да види зелено число сред червени кръгове, той или тя има deuteranopia.

За да може теста да бъде приспособен към целите на изследването, специалистите поставят сред цветните кръгове, вместо цифри серия от силуети изобразяващи бягащи котки.

По мнението на ръководителят на проекта Марчело Синискалчи (Marcello Siniscalchi), кучетата с лекота са успявали да различат червена котка на фона на петнист зелен фон. Но в момента, в който цветовете биват заглушени при слабо осветление, съответно много от кучетата изглежда не успяват да различат тъмно червената котка на зеленият фон.

Резултатите на проучването потвърждават факта, че кучетата са неспособни да различават между нюансите на зелено и червено.

В еволюционен смисъл, за дивите кучета, които са активни през целият ден, това не представлява проблем. Синискалчи отбелязва, че цветовите отклонения не са от жизнена важност по време на нощният лов.

Въпреки това, при положение, че нашите любимци са основно активни през светлата част на деня, той да бъдат избягвани червени и зелени предмети там, където безопасността им може да бъде застрашена. Например червени ограничителни конуси на зелена трева.

В изследването са използвани както расови породи така и мелези, включващи три Австралийски овчарки, един Бретонски шпаньол, един Ваймаранер, един Лабрадор Ретривър и 10 кучета от смесени породи. Тъй като количеството тествани кучета е относително малко групата учени планират да проведат и по-мащабно изследване, което да потвърди още веднъж получените резултати. 

6239

КоментариСподели !