Ofertovet

Хидатидна тениоза

Хидатидна тениоза

Дехелминтизация - сложна дума. Тя означава, че всеки 1-2 месеца трябва да се борите с домашният си любимец, за да му дадете едно малко гадно хапче, което ще го предпази от тении, глисти и други вътрешни паразити. Малко са късметлиите собственици на кучета или котки, които с лекота приемат лекарства.

  Един от паразитите, който се среща при кучетата е  хидатидната тениоза. Тя е опасна само за най-добрия приятел на човека, но не и и за нас самите. Рядко, но може да се окаже опасна за домашни любимци от семейство Гризачи - хамстери, морски свинчета или за зайци.

  Taenia hydatigena е възрастният паразит и се намира в тънките черва на заразените кучета. Тя е плосък червей. Паразит, снабден с кукички и смукала за закрепване за гостоприемника си. Звучи ви познато, но това не е кучешката тения. В червата на четириногите ни приятели могат да живеят толкова много различни същества….

  Овчарските кучета са основни носители на тази тениоза. Това паразитче може да достигне до 5 метра дължина. Има глава, шийка и 300-400 членчета след това. Гадост!

  Когато узрее едно членче, то се изхвърля с изпражненията. Така едно куче може да изхвърли до 200 хил. яйца в околната среда. Те замърсяват пасищата и окосената трева.

  Тези яйца се поглъщат от крави, свине, кози, овце зайци, гризачи и различни диви тревопасни. Излюпват се и мигрират из вътрешните им органи и се капсулират в големи мехури.

  Как се заразяват кучетата?

  За да предпазите кучето си или котката, не трябва да им позволявате да ядат сурово месо или вътрешности от непроверено месо. Месоядните не могат да се заразят едно от друго. Уви, ако имате заек, хамстер или морско свинче, то може да се зарази от опаразитено куче.

  Как се заразяват гризачите и тревопасните?
  Със замърсена вода или храна.

  Два месеца след изяждане на заразен черен дроб, месо или месни продукти у кучето или котката ви могат да се развият симптоми на тениоза. Около една седмица след поглъщането на яйца от гризачите - първите признаци на цистицеркоза.

  Как се диагностицира?
  При месоядните диагнозата се поставя лесно - изследва се копрологична проба за членчета от тении. Те са крайни гостоприемници за тенията.

  Ако кучето няма много вътрешни паразити, няма да забележите нищо нередно. При силно инвазираните се наблюдават болки в корема, запек или диария и слабеене. Тези признаци са общи за всички паразити, които обитават храносмилателната система.

  Междинните гостоприемници - тревопасните и гризачите, в които се развиват ларвите на тенията се диагностицира трудно. Често това става след смъртта на животното, установявайки причината. Ларвата наранява черния дроб с миграцията си през него. След това инцистира в него. Развива се чернодробна цироза.

  За ваше успокоение - лекуването срещу тении е сравнително просто за кучета. Става с различни антихелминтни средства, предписани от ветеринарният лекар.

  Въпреки, че е рядкост заек или морско свинче да се зарази с тази тения, не е изключено. При тях също се провежда лечение с антихелминтни средства, с което се убиват всички цисти.

  При редовно обезпаразитяване, няма да имате повод за притеснение. Профилактиката е по-добра от всяко лечение.

3747


  • Хидатидна тениоза

КоментариСподели !