Ofertovet

Еднорозите са истински!

Еднорозите са истински!

  Еднорозите са били истински!!!
  Е, поне дотолкова, доколкото и русалките. Честит първи април!

  Хората са видели нещо в далечината и са украсили историите си, докато се е получило прекрасно и чудно митично същество.

  Истината? Имало едно време едни хора, на които им било много, ама много скучно. Те никога нищо не били виждали извън пределите на своето село и всичко ново им се струвало магично и прекрасно. Те не пътували и затова си мислели, че в чуждите земи има невиждани чудеса. От къде точно е произлязъл митът? Има няколко теории.

  Както отдавна се разхождали пухкави мамути наоколо, така и носорозите били с дълга козина в далечното минало. И както нас, когато се погледнем на стари снимки - били  по-стройни, отколкото са сега. Може би именно на тях са базирани и всички легенди за изящни коне с рог на челото и дълга грива. В средновековието се продавали рога от антилопи и нарвали като доказателства, за да потвърдят съществуването на еднорози.

  Друг претендент за първоизточник на легендата са сибирските носорози, Elasmotherium sibiricum. Тези древни носорози носели само един рог и били високи почти два метра.

  Ще си кажете: “Как така някой ще сбърка носорог с кон? Разликата е като между борец лека категория и сумист!” Ами... така е. Но все пак известният пътешественик Марко Поло не е пропуснал да спомене в пътеписите си как видял еднорог на Изток (където са всички чудеса). Всъщност, това, за което говорел, доказано е бил най-обикновен явански носорог.

  До скоро се смяташе, че тези древни животни са отмерели преди около 350 000 години. В такъв случай няма шанс те да са били видени и запомнени от човека. Археолози, палеонтолози и историци дружно доказали, че всъщност тези изключителни същества са бродили по земята редом с хората преди скромните 29 000 години. Това е достатъчно, за да може историите за тях да са се предавали от уста на уста. С времето тези древни видове изчезнали, а техните наследници драстично се различават от онзи строен лик. Но легендите, очарованието и магията останали.

  Доказателствата, че тези причудливи прадеди на днешния носорог са живели толкова скоро са публикувани в Американския журнал по приложни науки. Самото проучване е проведено от учени на щастки университет. Това не е 100% сигурно, бетонно доказателство, че идеята за еднорога е базирана именно на тях.

  За момента се смята, че красивата приказка произлиза от регионите в Индия, посетени от гърци. Но може би е била по-стара дори от това? В долината Индус били открити дъсчици с изрисувани стада от говеда. Те обаче били нарисувани в профил. Така двата им рога изглеждали като един. Ах, какви неща се раждат и губят в превода…

   Ами всички останки, които са намирани през вековете? Извинявам се на ентусиастите, но за тях е било доказано, че е просто рогати чифтокопитни с генетична мутация. Едни рог повече или по-малко не превръща кравата в кон (подсказка - конят е еднокопитно). През 2008 г. се случи нещо, което потвърждава това дори и за онези, невярващи на науката. През онази година беше открита еднорога сърна. Липсата на един рог не е била нищо повече от травма в ранна възраст или генетична мутация.

  Ала щом митовете и легендите правят света по-интересен… Добре дошли!

 

Източник: http://www.wired.co.uk/

10183


  • Еднорозите са истински!
  • Еднорозите са истински!

КоментариСвързани статии

Сподели !