Ofertovet

Демодекоза при кучето (краста)

Демодекоза при кучето (краста)

Историята на ТИТИ

Тити е 7 месечен пинчер, който е картотикиран във ветеринарна клиника Вита. Още от много ранна възраст бе лекуван от Dermatophytosis (гъбична инфекция). Състоянието му след проведеното адекватно за възрастта му лечение се подобри и Тити се възстанови бързо. Но след около пет месец стопанката му забелязва едно петно на опашката и сама решава да го лекува. Петното се разраства и нещата се влoшават. В клиниката веднага му назначиха нужните изследвания и взеха кожна проба. Изследването се проведе с един от най-модерните микроскопи в България. Изолиран бе Demodex canis. След дълго и упорито лечение Тити отново е с хубава и гладка козина и се радва на живота.

Демодекоза при кучето (краста)

Демодeкозата е широко разпространено паразитно заболяване, засягащо предимно млади животни. Причинява се от крастния кърлеж Demodex canis, който паразитира в дълбоките слоеве на кожата. Той се смята за нормален обитател на кожата и за да се развие заболяване, са необходими някои предразполагащи фактора:

Заболяването се предава по пряк път или чрез предмети (механичен път). Засягат се  по-често животни с къса козина (пойнтери, пинчери, мопсове, боксери, далматинци и др.).

Клинично заболяването протича в две форми – локализирана и генерализирана. При локализираната форма на заболяването се наблюдават единични обезкосмени, рядко зачервени петна по кожата, като най-характерните петна се локализират около очите „демодекозни очила‘’, по лапите и по опашката.

Локализирана форма на демодекозата при кучетата

Сърбежът е слаб, а в някои случаи може дори да липсва. При генерализираната форма на заболяването се наблюдават петна по цялото тяло, които са червени, болезнени и понякога са налице хиперпигментации. Почти винаги има вторични бактериални и гъбични инфекции, които водят до пустули, фурунколи, сърбеж по цялото тяло, а те от своя страна могат да доведат до силно влошаване на общото състояние и смърт на животното.

Генерализирана форма на демодекозата при кучетата

Крастният кърлеж паразитира в дълбоките слоеве на кожата и затова материалът за микроскопско изследване се взема от там.

Лечението е доста продължително, като в България има няколко вида препарати, които се прилагат по схема. Освен това стопанинът е длъжен да подобри храненето и обстановката, в която живее кучето. Назначават се витамини и хранителни добавки, които повишават съпротивителните сили на кожата и на самия организъм.

Автор: д-р.Стоичков

Източник: Ветеринарна клиника "Вита" 

35186

КоментариСподели !