Ofertovet

Безопасен ли е рожковът за кучета?

Безопасен ли е рожковът за кучета?

  Добре известно е, че шоколадът е високо токсичен за кучетата. В зависимост от това колко шоколад е изял четириногият ви приятел, той може да се размине само с разстройство и повръщане. Може също и да се сблъска с по-сериозните последици от вкусното си престъпление - гърчове, вътрешно кървене и сърдечен удар.

  Тогава какво представлява шоколадът за кучета?

  Той е сладък и прилича на шоколад, но всъщност не съдържа какао или какаово масло. Шоколадът за кучета в повечето случаи съдържа рожков.

  Рожковите са  бобови растения. У нас се срещат често по морето и из Балкана и се използва като алтернатива на шоколада. Те не са ново откритие - преди навлизането на захарното цвекло о тръстиката са се ползвали за подсладители. На последък нашумяха, като заместители какаото.Те не съдържат теобромин, кофеин или фенилетиламин – съставки, които ще намерите във всеки шоколад в и са токсични за кучета и котки. Рожковите не съдържат и оксалова киселина, която пречи на усвояването на калция и цинка.

 Колкото шоколадът е опасен, толкова рожковите за безопасни за кучета. Както какаовите зърна, така зърната в шушулките на рожковът се стриват на прах или на малки парченца. Така се получават брашно от рожков. То е сладко, но с по-различен вкус.

  Всеки един по-ентусиазиран стопанин с достатъчно свободно време може да отпразнува рождения ден на кучето си с една сладка изненада. Може да направите на му прекрасен подарък със или без повод - една малка прекрасна шоколадово-кафява сладка торта, която не съдържа никакъв шоколад. А рожков! Домашни бисквити за кучета или замразени десери за лятото - спокойно можете да глезите кучето си от време на време.

  Освен естествено сладкия си вкус, рожковът има предимството, че в момента се спряга за по-полезен от какаото. Той е по-малко калоричен и не съдържа кофеин. В брашното от рожков се откриват високи нива на калий, магнезий, калций, желязо, витамин А и витамини от група В. Съдържа протеин, много полезни фибри и пектин. Това е причината всъщност той да помага за изхвърляне на токсини от тялото. С днешните диети от ½ кучешка храна и ½ каквото кучето си изпроси или открадне от масата - фибрите не са му излишни. Полезен е и за хората и за техните любимци.

  Див рожков се среща често в  България. Той няма общо с рожковите, от които се прави този заместител на шоколадът. Цъфти в розово-лилаво и се среща в много паркове и покрай пътищата - използва се за озеленяване.  

  Ако някъде в търговската мрежа откриете шоколад за кучета, уверете се, че той е не съдържа истинско какао. Ако съдържа рожков и искате да зарадвате кучето си - спокойно можете да му дадете това сладко лакомство. Или сами да приготвите такова.

  Това е прекрасна идея за кучешки лакомства, но както всяко сладко изкушение трябва да се дава по малко и в граници. Зъбните проблеми и наднорменото тегло няма да подминат вашия любимец, ако прекалява с храната.

5121


  • Безопасен ли е рожковът за кучета?
  • Безопасен ли е рожковът за кучета?
  • Безопасен ли е рожковът за кучета?

КоментариСвързани статии

Сподели !