Ofertovet

7-те признака, че котката ви е болна - част 2

7-те признака, че котката ви е болна - част 2

 Една котка не би ви казала, че е болна по нормален начин. Те не комуникират по така. Вместо това трябва вие да забележите промени в поведението. Те ще ви го кажат на своя уникален език.

  До сега споменахме промяна на мястото за изхождане, липса на апетит, криене и агресия. Ето и последните три неща, за които трябва да следите.

  До сега говорехме все за промени в поведението. Да кажем, обаче, че котката ви си е повръщала цял живот и вие го смятате за нормално. Когато човек се сдобие с домашен любимец, рано или късно се адаптира към репертоара от мизерии на животното си. Дали ще са надраните кожени дивани, липсващите чорапи или купчинките повръщано - ние свикваме. Изненадващо е само за тези, които не са го изпитали на собствен гръб. Често срещано, ала не е правилно. Ако повръща един-два пъти в годината, това по-скоро не е притеснително. Особено, щом е еднократно и няма други промени. Но при положение, че котката ви повръща един-два пъти в седмицата - не това не е нормално. Да, може стопаните просто да свикнат с факта, че котката им повръща през ден. НО не бива! Случва се причината да не е нещо страшно - просто да е алергия към хран. А може и да е признак за гастрит или дори туморно  образувание. Това, че е често срещано не го прави нормално!

  Споменахме, че котките не скимтят, когато им е зле. Не, те крещят или по-точно - могат да увиват, като изчадия адови. Възможно е просто котката да е разгонена. Тогава вие имате проблеми, а не котката. Също така, е вероятно и просто да са срещнали неприятел в територията си. Но е възможно е и да има проблеми с централната нервната система. Котките могат да са много шумни, когато искат да привлекат вниманието ви. Ако писаната ви се е заклещила в парното сигурно ще имитира сирената на линейка, докато не се освободи. Може да е признак на болка, дори на нещо елементарно като запек. Определено обръщайте внимание.

  Ако животното ви започне да куца, а до сега никога не го е правило - значи е време за преглед при ветеринарен лекар. Не игнорирайте този признак. Няма да куца само за забавление. Кучетата са достатъчно хитри да се преструват, за да им се обръща внимание. Но не и грациозната ви и елегантна котка. Щом го прави, сигурно нещо я боли. Не губете време да се питате дали не е нормално. Трябва да охка при всяка стъпка ли? Няма да стане - вие трябва да приемете ролята на отговорен човек и да кажете: “Котко, явно нещо ти има, нищо, че геройски мълчиш. Отиваме при чичо Доктор!”.

  Ако навреме забележите такива притеснителни промени в поведението на котките си, това може да ви спести много пари и главоболия в лечението. Хваната навреме, всяка болест се лекува по-бързо и по-лесно. Освен, че ще се отрази благотворно на портфейлът ви - ранното лечение ще подобри и качеството на живот на домашният ви любимец. Все пак се стремим да им осигурим добър живот.

Източник: Helpful Vancouver Vet

3933

КоментариСвързани статии

Сподели !