Ofertovet

7-те признака, че котката ви е болна - част 1

7-те признака, че котката ви е болна - част 1

  Тъжно, но се оказва, че само половината от собствениците на котки, успяват да забележат, че нещо не е наред с домашния им любимец. А още по-малко от тях успяват да обърнат внимание навреме. Не, не е защото не ги е грижа - котките са енигматични същества. По природа те са потайни. Те са ловки хищници,  които крият слабостите си от всички.

Някои от вас може да си кажат: “Дали котката ми е болна? Толкова ли е трудно да познаем, че нещо не е наред с домашните любимци?”. Хубаво е да го разберете навреме, а не малко преди фаталния край. За разлика от кучетата, котараците вокализират, ако са гладни, щом искат да си “поговорят” с вас, ако им е скучно… НО замислете се, чували ли сте котка да вие и скимти от болка, освен ако не е смъртно ранена или изплашена до смърт.

 Кучетата сформират глутници - с нас стопаните си и с други кучета. В глутницата животните се грижат едно за друго. Ако един е ранен, той скимти и в замяна получава храна, грижи, внимание, любов. Котките обаче оцеляват и се грижат сами за себе си в природата. Те не са на върха на хранителната верига - ако покажат слабост, друг хищник би ги нападнал. Затова болната котка се крие докато й мине или докато не се пресели в небесното царство с реки от пастет с вкус на риба тон!

  Ако изведнъж котката ви започне да ви оставя подаръци на необичайни места, а до сега винаги го е правила само в тоалетната си - имате проблем. В такива случаи тя не се опитва просто да бъде гадна с вас. Опитват се да ви подскажат, че нещо не е наред по доста очеваден начин.

  Ако котката ви се крие повече от обикновено или прекарва повече време в гардероба или на своето тайно място в дворът на съседите - това е трябва да е подсказка за вас. Нещата са много по-сложни, ако става въпрос за дворна котка. Пък и всяка домашна котка си има характерни черти. Не трябва и да прекалявате с мнителността, ами ако просто да обича да е сама? Може да е много трудно да забележите промяна в поведението на писаната, ако не я следите непрестанно. На кратко - ако е болна, животинката инстинктивно отива на тъмно и тихо място.

  Ако ви се стори, че изведнъж Сатаната се е вселил в питомата ви котка, защото дере, ръмжи и не ви дава да я докоснете - имате сериозен повод да я заведете до близкия ветеринарен кабинет. По-вероятно е котката ви да не е просто лоша - хроничната болка може да съсипе настроението на всеки. Няма да сте щастливи, ако ви боли зъб? Или пък коремът? Представете си какво е да ви боли гърбът всеки ден, но да трябва да се правите, че нищо ви няма!

  Един от най-често забелязваните симптоми. Всеки знае, че ако едно животно няма апетит, значи е болно… или влюбено. Лошият апетит, често е част от симптомите на заболявания при стари котки. Например бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност. Ако апетитът намалее или стане по-капризен, е редно да откриете причината.

  Не е странно, че като погледнете котката си тя изглежда на пръв поглед здрава. Не показват слабостите си на всеки. Трябва да обърнете повече внимание, за да забележите нещо. Котката ви ще ви бъде благодарна за проявената грижа.

Източник: Helpful Vancouver Vet

 

6475

КоментариСвързани статии

Сподели !